Op het blog van Butchwonders stond haar bedachtzame reactie op de column van de Amerikaanse Suzanne Venker in Foxnews. De column kun je trouwens zelf hier lezen. Ik vind het erg knap hoe Butchwonders reageert op het stuk, ze komt met goede inhoudelijke tegenargumenten en haalt zo Venkers’ stuk volledig onderuit.

Lees even dit stukje uit Venkers’ column:   “The world as we’ve known it for a very long time—one in which a woman’s value was tied to her role as a wife—is ending, right in front of us. It is now standard for a woman to spend years on her own, learning, working, earning, socializing, having sex, and yes, having babies in the manner she—and she alone—sees fit. We are living through the invention of independent female adulthood”.

Venker quote bovenstaande uit de Marie- Claire en ziet het begin van alle kwaad: de onafhankelijkhied van de jonge vrouw. Want de waarde van de vrouw hangt niet meer samen met haar rol als echtgenote, het is normaal dat een vrouw langer alleen woont, studeert, werkt, geld verdient, sociale contacten onderhoudt, sex heeft en kinderen krijgt op haar voorwaarde. Dat alles is natuurlijk de schuld van de feministes, zij hebben chaos en onduidelijkheid gecreëerd, door te vechten voor gelijkheid.

Verderop in het artikel gaat ze ons ook nog het volgende uitleggen over genderrollen: ‘ Prior to the 1970s, people viewed gender roles as as equally valuable. Many would argue women had the better end of the deal! It’s hard to claim women were oppressed in a nation in which men were expected to stand up when a lady enters the room or to lay down their lives to spare women life”.

Ze zegt dus dat vrouwen vóór de jaren ’70 eigenlijk beter af waren dan mannen en dat genderrollen gelijkwaardig waren. Ik heb toch een andere indruk van de vrouwengeschiedenis geloof ik… En waarom kun je volgens haar echt niet beweren dat vrouwen onderdrukt werden in Amerika? Omdat mannen opstonden als een vrouw binnenkwam en ze hun leven gaven in oorlogen om vrouwen het leven te sparen. Jemig, zoveel stupiditeit in 4 zinnen, ongelofelijk.

Maar ze gaat nog even door, het volgende stukje heb ik er ook uitgehaald, omdat het me zo persoonlijk aanspreekt. Volgens haar is alles biologisch bepaald (bio-determinisme), want wat de feministes geloven, dat gender een sociale constructie is, verwijst zij met één argument naar de prullenbak:  ‘ Those of us with children know better. We know little girls love their dolls and boys just want to kick that ball. This doesn’t mean men can’t take care of babies or women can’t play sports. It just means each gender has its own energy that flows in a specific direction’.

Zucht. Eigenlijk is het de moeite van het reageren niet waard. Maar misschien ook wel, want ongelijkheid goedpraten is niet oké. Het is een schoffering van alle vrouwen die zo hard hebben geknokt voor onze rechten. Het is een schoffering van alle vrouwen die vinden dat ze net zoveel kunnen als mannen en net zoveel willen als mannen,  die zich niet laten weerhouden door biologische determinatie en niet het trouwen met een man als ‘het’ ultieme doel in hun leven zien. Het is niet erg dat Venker zelf niets meer ambieert dan dat, maar wel dat ze anderen bekritiseerd die meer willen in hun leven en doodleuk zegt: ‘waarom zou je dat nou doen als vrouw? je bent nu eenmaal voorbeschikt voor bepaalde dingen, dus leg je er maar gewoon bij neer’. Laten we dat vooral niet doen…want zoals Rosie al heel lang zegt:

we can do it

 

 

 


 

Advertisements